Cara Mudah Bezakan Memori Kad Original dan Tiruan

Panduan Tips Cara Hendak Membezakan Memory Card Tiruan Samsung dengan Original. Penipuan terhadap penjualan memori kad kini semakin berleluasa di negara kita. Jesteru, kita sebagai pengguna dan pembeli dinasihatkan agar lebih berwaspada supaya tidak mudah tertipu dengan barangan tiruan kerana ianya akan memberi kemudaratan dikemudian hari. Ikuti, panduan mengenalpasti Storan Usb ataupun Memori Kad yang asli dengan tiruan dibawah :


Bezakan Memori Kad Asli dan Tiruan
Bezakan Memori Kad Original dan Tiruan

Kesan Menggunakan Memori Card Tiruan Kepada Telefon dan Komputer

1. Kalau anda masukkan dalam telefon bimbit atau komputer milik anda atau orang lain, ianya akan menunjukkan Stroge seperti yang ditambilkan pada kotak. Sebagai contoh, memori kad bersaiz 8GB namun saiz sebenarnya hanyalah 500mb sahaja.

2. Yang kedua adalah risiko kehilangan semua data dan dokumen apabila sudah mencapai had penggunaaan. Contohnya, apabila kita sudah menggunapakai lebih 500mb, semua data dan dokumen yang disimpan pada memori kad tersebut akan hilang samaada ianya akan terpadam dengan sendirinya ataupun memori kad itu akan mengalami kerosakan.

Bagaimana Cara Hendak Membezakan Memori Kad Original dan Palsu?

Berikut adalah langkah-langkah untuk mengenalpasti samaada kad memori yang anda beli itu adalah original atau pun palsu :

1.  Memori kad Tiruan akan menggunakan tulisan mandarin berbanding original menggunakan tulisan inggeris.

Tips Bezakan Kad Memori Tiruan dan Palsu
Tips Bezakan Kad Memori Original dan Tiruan


2. Memori kad Original Buatan Samsung Malaysia akan memaparkan logo atau cop mereka pada produk tersebut manakala memori kad palsu tidak akan memaparkan logo atau cop samsung tetapi memaparkan tulisan yang tidak kita fahami.

Cara Semak Kad Memori Original Vs Tiruan
Kad Memori Original Vs Tiruan

3. Memori kad yang asli pembalutnya tidak boleh dibuka dari luar manakala memori kad yang tiruan akan boleh dibuka pembalutnya dari luar.

Panduan Cara Tahu Cara Tahu Kad Memori Original Vs Tiruan
Cara Tahu Kad Memori Original Vs Tiruan

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda. Jika anda merasakan panduan mudah mengenalpasti memori kad tiruan dan original turut berguna kepada mereka yang lain, bantu kami sebarkannya dengan klik pada simbol g+1 dibawah atau kongsikan di laman-laman sosial milik anda. Terima kasih atas keprihatinan anda dalam berkongsi.
Previous
Next Post »
Thanks for your comment