Cara Rawat Bayi Kena Selesema Dan Batuk Berkahak

Cara Rawat Bayi Kena Selesema Dan Batuk Berkahak. Tips dan rawatan untuk bayi yang terkena penyakit selesema dan  batuk berkahak bayi.

Panduan Rawat Bayi  Kena Selsema dan Batuk Berkahak
Tips dan Cara Rawat Anak Kena Batuk Berkahak dan Selsema


Cara dan Panduan Rawat Bayi Kena Selsema Dan Batuk Berkahak

Bayi yang terkena penyakit batuk berkahak dan selsema akan membuatkan ibu bapa mereka merasa kurang senang. Jesteru, perkongsian tentang cara rawat bayi yang terkena selsema dan batuk berkahak ataupu dikenali juga sebagai ''rawatan percussion'' ini dapat membantu sedikit sebanyak para ibu bapa di luar sana.


Cara Rawat Bayi Batuk Berkahak dan Selsema Dengan Minyak Kayu Putih


1. Sediakan minyak kayu putih dan air panas menggelegak. Ambil minyak kayu putih dan tuang beberapa titisan minyak kayu putih ke dalam bekas bersih. Selepas itu, tuangkan air panas yang disediakan sebentar tadi ke dalam bekas yang berisi minyak kayu putih.

2. Tiarapkan anak anda dan wapkan wajah mereka. ( sila jaga tangan bayi kerana bimbang terkena air panas yang digunakan )

3. Sila tepuk dengan perlahan-lahan pada belakang kiri dan belakang kanan bayi. dan jangan tepuk pada bahagian tengah. Ketika proses tepukan ini, jika anak menangis dan meronta dilepaskan sila kentalkan dan tabahkan hati, ini adalah untuk kebaikannya juga)

4. Setelah 5 hingga 10minit, InsyaAllah lendir-lendir kahak dari hidung anak kita kan keluar. 

Semoga dapat membantu dan selamat mencuba.

>> Cara Dan Ikhtiar Bayi Yang Sedang Demam Panas
Previous
Next Post »
Thanks for your comment